Schismatrix (nr 1 – 2006)


av Bruce Sterling
Läsförlaget 2005
Betyg: 3

Abelard Lindsay blir utkastad från den rymdbaserade värld där han är född, och söker asyl på en illa beryktad rymdbas där pirater och annat slödder håller till. Det är början på en lång färd mellan solsystemets konstgjorda världar, där skumma sällskap och komplicerade intrigspel dominerar. Solsystemet är uppdelat mellan cyborger som kallas mekanisterna och genmodifierade människor som kallas formgivare. Lindsay blir solhund, ett slags anarkister som bara bryr sig om egen vinning. När de superkommersiella rymdvarelser som kallas för investerarna anländer får han täta kontakter med dem och kommer upp sig i smöret.

Det här är cyberpunk i rymdmiljö, och boken är från 1985 när cyberpunken kändes ny och fräsch. Den stora behållningen är de konstgjorda världarna i rymden, som angripits av röta, och de sjaskiga miljöerna på rymdskeppen, där kackerlackor äter upp hudflagor och rester och på så sätt undviker nedskräpning. Andra behållningar är de märkliga genmodifieringarna, föryngringsprocesserna och att folks medvetanden förs över till rum, samt ännu mer extrema framtidsvisioner där medvetanden förs över hit och dit ungefär som datafiler. Sterling öser på för fullt med skruvad teknologi och tar ut svängarna så långt det bara går.

Schismatrix har en mörk och lite smutsig sida eftersom den skildrar möjliga problem, exempelvis röta, nedskräpning och miljöförstöringar i ömtåliga rymdhabitat. Den skildrar också övervåld, maktkamper, cynism och lurendrejeri. Det här är en klassiker som äntligen blivit översatt till svenska, och är intressant och läsvärd för alla som gillar äkta science fiction.

Tidsperspektivet blir utdraget eftersom man i framtiden kan leva oerhört länge, vilket huvudpersonen också gör. Förutom Sterlings utforskning av extrem tekniks påverkan på människa och samhälle förekommer även ett fabulerande kring kolonisation och terra-formning av världar, samt interstellära kontakter mellan olika intelligenta, rymdfarande arter.

Men jag stör mig på att intrigen ibland är mycket rörig och komplicerad. Ett blodigt rymdslagsmål mellan pirater och formgivare i underjordiska gångar hade jag svårt att smälta. Inte bara för blodtörsten utan för att det ter sig rätt orealistiskt med kampsort i fritt fall. I övrigt tycks det som Sterling har tänkt på det mesta och verkligen skriver om vår framtid i rymden på ett trovärdigt sätt.

Robert Andersson från Mitrania nr 1 – 2006

Annonser
Det här inlägget postades i Bok och tidningsrecensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s