Mytiska maskiner – nr 2 2005


Utgivet av Bokförlaget Schakt 2005

Schakt är ett nystartat antologiprojekt med mer eller mindre okända författare. I den första boken samsas noveller under temat ”mytiska maskiner”. I reklamen och inledningen kallas somliga skribenter för glada amatörer. Den ärligheten ökar knappast intresset för antologin. Upplägget i själva novellsamlingen tycks syfta till att börja försiktigt och samla det bästa till sist; främst då novellen av den nye sf-författaren A.R. Yngve och kortromanen av Michael Shea. Den senare har belönats med World Fantasy Award.

Den inledande novellen Maskinen vid Halmberget av Daniel Rhenlund är full av lidelse inför ämnet med en älskad gammal maskin som måste repareras. Välskriven som den är i början, blir det förutsägbara slutet en desto större besvikelse.

Bengångarna av Johan Theorin höjer spänningsnivån betydligt. Den osympatiske huvudpersonen i berättelsen är underhållande skurkaktig. Den som jobbat på ett äldreboende kanske höjer på ögonbrynen åt överdrifterna kring huvudpersonens stölder från senildementa och misshandel av dem, men det hela passar utmärkt väl in i berättelsen. I novellens mitt blir det nästan olidligt spännande då huvudpersonen går vilse i underjordiska gångar. Efter ett tag tröttnar man på lukten av jord och gamla lik. Det enda felet med novellen är att den är något för lång och suger för länge på karamellen så att man hinner tröttna. Annars är det en utmärkt skräcknovell som håller hög klass.

Johan Jönssons poetiska bildspråk flödar över i Min tid snöade bort, och man kan inte göra annat än att beundra formuleringarna. Men handlingen blir komplicerad och diffus till förmån för de inneboende känslorna, som tycks vara det enda som betyder något här. Om man gillar novellen eller inte handlar nog om vad man känner när man läser den.

Jag blir glad över att se att Den högsta intelligensen av Pia Lindestrand finns med i denna antologi. Det är något så ovanligt som en novell som inte utger sig för att vara djup, men som är det ändå. Tyvärr är den skriven i rapportform, och det förtar lite av den genomslagskraft den annars skulle ha haft. Novellen ställer viktiga frågor om vad som är en människa, vad som är frihet, och vart det kan leda om man bara satsar på det som är funktionellt och logiskt.

Järnets rytm av Michael Ursum är en studie i stilistik och briljerande formul-eringskonst. Det var tyvärr svårt att uppbåda något intresse för novellen eftersom den mestadels handlar om en pojkes dagdrömmar, och filosoferande kring maskinen och tidens gång.

Märkligt nog tyckte jag att September av Christian Westerlund var denna antologis näst bästa novell trots att den är ganska kort och oambitiös. Den lyckas fånga både mina egna känslor för maskinen i symbolisk form, och går helt i linje med antologins titel. Handlingen är drömsk och tvetydig, men maskinen som alltid funnits där i bakgrunden avslöjas och hela stämningen kring fenomenet ”mytisk maskin” sammanfattas.

A.R. Yngve serverar oss en originell och fräsch sf-novell med sin Landskap med sententrer, där flockar av människor lever i en slags natur med robotdjur. Handlingen och språket är oklanderligt, men man förvånas över att sententrerna som äter metall inte äter upp de andra robotdjuren.

Kortromanen Obduktionen av Michael Shea avslutar antologin med en form av kriminalhistoria som har inslag av science fiction. Den kändes mer som en kort roman än en novell, och är därför inte jämförbar med övriga texter i antologin. Sättet att skriva påminner något om Stephen King, med personernas inre monologer och galghumor. Efter en trög start kommer äntligen novellen igång, och då blir den bra. Riktigt bra… Nog kan man tycka att det tar lång tid för Shea att komma till skott, men när han väl gör det, finns det verkligen inget att klaga på.

Robert Andersson – från Mitrania nr 2 2005

Annonser
Det här inlägget postades i Bok och tidningsrecensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s