Star Wars: Episod III, Mörkrets hämnd nr 2 2005


Regi: George Lucas.
I rollerna bl a: Hayden Christensen, Natalie Portman, Ewan McGregor, Ian McDiarmid.
Genre: Action, Äventyr
Speltid: 2 tim 20 min

Underbarnet Anakin Skywalker har med tiden blivit en mycket mäktig krigare som borde kunna rädda republiken och tillsammans med jediriddarna krossa fienden. Överkanslern kidnappas av separatister och Anakin Skywalker och hans mästare måste frita honom mitt under ett intensivt slag mellan republikens flottstyrkor och separatisternas krigsskepp. Trots att de hela tiden segrar, tycks det på något oförklarligt sätt som om händelserna håller på att glida de tidigare så inflytelserika jediriddarna ur händerna. Alltmer makt samlas hos deras dolda fiende, och de tycks oförmögna att göra något åt den saken. Kan de stå emot de konspirationer som riktas mot dem, eller är hoppet att slå ned den mörke sith-lorden redan ute? Anakin Skywalker börjar få allt svårare att hålla sig till jediriddarnas kodex, och de överträdelser han gör öppnar dörrar som kanske inte kan stängas igen.

Handelsfederationen och mäktiga separatister utmanar republiken så att staten riskerar att slitas sönder i det långa inbördeskriget. I det läget förflyttas alltmer makt över till överkanslern för att undvika att byråkrati och stelbenthet hämmar beslutsfattandet under krisen. Med maktkoncentrationen och republikens växande militära styrka sätts farliga krafter i rörelse. Krafter som hotar att krossa demokratin.

George Lucas öser på med action från början till slut. Flyg och flottkrig, eldstrider och utdragna svärdskamper med lasersvärd dras till sin spets. Klumpigt presenterad, men ändå med känsla och tyngd presenteras själva intrigen. Det handlar om att välja rätt sida, om att agera i tid, och om kampen mellan demokrati och diktatur. Mörkrets hämnd är förmodligen därmed ganska unik, eller åtminstone ovanlig i genren, eftersom den handlar om hur svårt det kan vara att välja rätt sida och vilka katastrofala följder felaktiga beslut kan få. Frossandet i action och effekter går kanske till överdrift, men skådespelarna är bra. Hayden Christensen, som spelar Anakin Skywalker gör en stark rollprestation. Hans sammanbitna, mörka och kraftfulla gestalt ger ett bestående intryck. Även Obi Wan Kenobi är en positiv överraskning i denna film, då han blivit kyligare och mer behärskad.

En annan, inte oäven gestalt är förstås ”spelaren i bakgrunden”, den onde sithlord som drömmer om att bli kejsare över ett jättelikt galaktiskt imperium. Alla som såg de gamla Star Wars-filmerna undrade nog över denne skräckgestalt, och George Lucas gör oss inte besvikna på den punkten, eftersom ”kejsaren” äntligen träder fram i spelets centrum. Liksom Episode II är denna film stundtals mycket vacker och stämningsfull. Tyvärr är åtskilliga actionmoment orealistiska, och filmen är också något rörig eftersom för många rollpersoner medverkar. Åldersgränsen har tydligen höjts, vilket verkar klokt, eftersom filmen har vissa skrämmande och råa moment. Detta är inte helt oväntat en mörk och tragisk historia. Vad som däremot förvånar är att det också är ett psykologiskt och politiskt drama, samtidigt som det är en actionfilm.

Robert Andersson från Mitrania nr 2 2005

Annonser
Det här inlägget postades i Filmrecensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s