Om de språk vi läser på – Ledare nr 3 2005

De som gärna läser skönlitteratur på engelska brukar ofta berätta om det. Kanske eftersom det ger intryck av att de är duktigare på språk än andra, eller också för att de tillhör det skrivande folket så att deras åsikter alltså blir välkända. Människor som mest läser på svenska borde tillhöra den stora majoriteten, men det märks knappast. Det är inget att skryta med att ens språkkunskaper inte räcker till för att läsa ”på ursprungsspråket” och att man måste hålla till godo med översättningar. Bättre att hålla tyst med en skammens rodnad över kinderna.

Det verkar underförstått att engelska är ett framtidsspråk för den som vidgat sina vyer och ser bortom nationsgränserna. Engelska anses fräckt och häftigt, medan svenska språket mest tycks vara till för dem som har lägre kunskapsnivå. Under 15-20 år har tuffa och trendiga engelska ord mer eller mindre invaderat vår tillvaro. När man ska dra till med något riktigt spännande, ska det vara en engelsk fras. Allt som är nytt är engelskt, medan det svenska är det gamla och mossiga.

Yrkesbenämningar, fackspråk, dataterminologi, och engelska titlar på annars översatta verk tycks ha kommit för att stanna, och alla verkar tycka att det är så det ska vara. Den som anser motsatsen ter sig inte förändringsbenägen utan snarare konservativ.

I undersökningar har det visat sig att många som verkligen är skickliga på engelska ändå inte är fullt lika bra som på sitt eget modersmål. Det rör sig visserligen om endast 10-15 procents tapp i läsförståelsen, men detta kan få betydelse om det handlar om studier eller mer exakta sammanhang. Själv har jag kommit att läsa en hel del texter på engelska, men känner mig något oroad över hur svenska språket tycks trängas tillbaka i samhället. Inte ens svensktoppen på radio är svensk längre. Kommer vårt modersmål över huvud taget att överleva i det långa loppet? Behöver det svenska språket skyddas på något sätt? Det är nästan så att jag börja tro det.

Robert Andersson (från nr 3 2005)

Annonser
Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s