Liftarens guide till galaxen (nr 2 2005)

Regi:Garth Jennings
I rollerna bl.a: Stephen Fry, Anna Chancellor, Martin Freeman, Mos Def, Bill Nighy. Genre:Sf-komedi
Speltid: 1 tim 49 min

Filmen är baserad på den första delen av Douglas Adams radiopjäs och romansvit från 1979-1984, den del som har samma namn som hela verket och som inleds med att Arthur Dents hus jämnas med marken, hans utomjordiske vän Ford Prefect räddar honom, de upplever en räcka med bisarra äventyr och avslutas med att de styr kosan mot ”Restaurangen vid slutet av universum”.

Filmen inleds med en lång sekvens som visar sjungande delfiner i vackra månbelysta vågor: Ajöss och tack för fisken. Fast är det delfinerna som sjunger? Kanske. Trots den lilla tveksamheten gillar jag delfinintrot och är positiv inför fortsättningen.

En fullständig tveksamhet är däremot vad man känner efter nästan två timmar med Disneys version av den kära gamla klassikern.

Jag hör till böckernas fans, och saknar mycket i denna filmatisering. Om man inte gillar eller ens känner till böckerna, skulle jag tro att total förvirring och frustration blir resultatet av dessa biotimmar.

Vad som upprör mig är dels vissa misslyckade och onödiga karaktärer, alla underbara skämtsamheter och satiriska kommentarer från Adams böcker som filmmakarna utelämnat eller förstört poängen med, och dels att handlingen gjorts i stort sett men(ings)lös. Man sitter där och får vittring på en välkänd replik, som helt enkelt uteblir. Självklart räknar man med att om Hollywood gör en film, handlar det mer om actionscener än boktrohet, men då är det svårt att bevara stämningen från romanerna och den härliga låt-gå-vi-lever-ändå mentaliteten hos de galna hjältarna.

Somliga karaktärer från Adams böcker är annars rätt ok. Arthur Dent är lagom tråkig, Ford Prefect är i filmen svart, men det är ju brukligt att Hollywood stoppar in en svart kille för jämlikhetens skull så för all del. Porträttet av Zaphod tycker jag skiljer sig rätt markant från boken, men han är åtminstone rolig. Trish/Trillian har tyvärr tappat bort partyhumöret, och den deprimerade roboten Marvin liknar mest en fånig figur i något junior-tvspel. Man har dessutom skapat nya och onödiga rollfigurer, som t ex Humma Kavula (var bolaget skyldiga John Malkovich en roll, eller ville de bara ha in ett väldigt dyrt och misslyckat skämt om näsor?)

Det som utspelas hos Humma Kavula borde ha följts upp senare i filmen, men något intresse för det kan inte spåras. Ett tydligt exempel på vad som har ramlat ner i gapet mellan actionscener och monty-pythonska boktokerier. Nåväl, man får här tag i den lilla kuben som insatt i Zaphods skepp Hjärtat av Guld för dem till den underbara planeten Magrathea.

Här vaknar man plötsligt till i biofåtöljen när Arthur träffar på Slartibartfast (Bill Nighy), en karaktär som man, trots att han upplevs som en mycket yngre man än i romanen, genast fattar intresse för. Bill Nighys porträtt av världsbyggaren och hans gigantiska arbete har klart Adamsstuk. Den guidade turen på verkstadsgolvet är också något som får en att hurra för att biografsalongerna fortfarande existerar. Bra gjort.

Vogonerna, skapade i Mupp-pappan Jim Hensons verkstad, imponerar bara genom hantverket. Hur fruktansvärd deras poesi egentligen är, tyckte jag dock inte framgick av det korta stycke som reciterades. Men så kanske filmens vogoner var ämnade att vara mer fula än vidriga.

Sammanfattningsvis så saknades det alltför mycket i filmen för att det skulle bli mer än en räcka småkomiska scener. Som att se en gammal Beatlesfilm, fast utan Beatles. Hur kul är det?

Lilian Wiberg nr 2 2005

Annonser
Det här inlägget postades i Filmrecensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s