Vattas krig av Elizabeth Moon (nr 2 2005)

Onsdagsförlaget 2005

Romanens huvudperson är Kylara Vatta, som tillhör den yngsta generationen i en gammal ärevördig (rymd)skeppsredarfamilj. Hellre än att följa familjetraditionerna vill hon bli officer och söker in till rymdkadettskolan Slotter Key. Boken börjar med att hon blir sparkad från sagda akademi p g a missförstånd och avundsjuka.

Kys far löser problemet genom att skicka ut henne som kapten på ett gammalt fraktskepp, som dock har en erfaren besättning. Hennes uppgift är synbarligen att föra skeppet till skrotningsplaneten. Faderns avsikt är att hon även ska underkastas ett slags mandomsprov för att se om hon är av samma hårda virke som resten av familjens skeppare.

Det gamla skeppet Glynnis Jones har mycket kvar att ge men skulle bli dyrt att rusta upp, vilket Ky antar som en utmaning. Det skulle vara en härlig revansch att återkomma med nyreparerat skepp och goda handelsavtal, och Ky låter inga chanser gå sig förbi. Tyvärr hamnar hon mitt i korselden mellan regimerna på stridande planeter, just de som skulle kunna lösa hennes problem. Ett fel på Glynnis Jones gör att hon inte kan ta sig därifrån, och t o m på det egna skeppet utbryter stridigheter då Ky tvingats ta ombord ett gäng flyktingar. Rymdens legosoldater anländer till krigszonen och de blir inte kloka på Ky. En nybakad kapten som reagerar som en militär?

Vattas krig börjar bra. Man kastas rätt in i handlingen och bildar sig snabbt en uppfattning om huvudpersonen. Att Ky är pappas flicka förstår man snabbt, modern ser henne som ett vackert objekt att skaffa vackra kläder och lämplig äkta man till.

Spänningen kvarstår boken igenom, men handlingen bjuder inte på så många överraskningar och slutet känns väl lättköpt. Trots det kan man säga att Vattas krig är en bok att sträckläsa.

Moons framtidsvärld är så vitt jag kan bedöma trovärdigt uppbyggd och personerna funkar bra även om man kunde önska sig lite mera djupgående presentationer av Kys närmaste. Jag undrar en del över hur Ky kommer att utvecklas i de följande delarna. Moon står inför en utmaning: att förena militär och handelsman i en enda person kan knappast vara en lätt uppgift; här handlar det ju om verkliga motsatser.

Vattas krig är inte en bok som ger ett bestående intryck på mig, men romanen är ändå klart godkänd underhållning. Dessutom är den bara första delen i en kommande trilogi, så jag antar att förväntningarna på den har goda chanser att uppfyllas senare.

Lilian Wiberg nr 2 2005

Annonser
Det här inlägget postades i Bok och tidningsrecensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s