Från våra fönster av Hamdi Özyurt

franvarafanster
Betyg: 3
En pojke berättar om sin uppväxt i Turkiet via ett antal små prosalyriska noveller, essäer och anekdoter. En del stunder som återges är underbara och spännande, medan andra är chockerande och hemska. Från början tror man att allt är sant, men mycket snart inser man att en hel del är påhittade skrönor och fantasier. Goda och onda öden vävs samman i drömlika kapitel skrivna med ett måleriskt språk. Författaren skriver inte på ett tillrättalagt sätt utan berättar sanningen som han ser den, och sanningen är ibland obarmhärtig.
Historierna kretsar kring huset, omgivningen och släkten förstås. Ibland är berättelserna så realistiska att de kunde vara verkliga. Även då innehåller de dock vissa inslag av surrealism. Det här är magisk realism skriven med ett mycket vackert och poetiskt bildspråk. På så sätt blir det en blandning mellan dikt och prosa, mellan realism och fantasy och mellan dröm och verklighet. Man vet inte vad som är verkligt och vad som är påhittat.
Eftersom det här är en recension så skriver jag även om saker som jag uppfattar som negativa. Det bästa med boken var det oerhört vackra språket, fantasierna och dagdrömmarna. Det som inte var lika tilltalande var de ofta ganska tragiska och deprimerande levnadsödena. I en värld av olydnad, blodsfejder och hedersmord är smärta och död aldrig långt borta. Visst berör det och visst är det starkt, men ibland kanske sanningen behöver förskönas lite för att vi ska orka med den. Man kan också se berättelserna som en krock mellan vackra pojkdrömmar och en hård verklighet.

Annonser
Det här inlägget postades i Bok och tidningsrecensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s