Magiker och maskiner

magiker1

Temat magi och teknik går som en röd tråd genom Catahyas femte novellsamling. Föreningens antologier brukar domineras av fantasy, men den här gången ligger tonvikten istället mer på science fiction och skräck.

Många av novellförfattarna är bekanta namn som ofta figurerar i olika novellsamlingar, och en del av dem skriver riktigt professionellt. Boken är förstås (som alla antologier) ganska ojämn, men har onekligen sina höjdpunkter. Eftersom novellerna är så många skriver jag bara kortfattat om dem. Det var också vissa som jag inte hann med att läsa och de skriver jag inte heller om. Det kanske blir av senare.

”Intelligent teknik” av Calle Carlzon är en filmisk och kort actionnovell som är ganska underhållande, medan ”Det blå rummet” av Sten Rosendahl påminner lite om cyberpunk, och är en tämligen hisnande berättelse som utspelar sig långt in i framtiden.

”Professorns trädgård” av Johan Jönsson är den typen av korta sagoliknande berättelser som man kanske mest förknippar med dessa antologier på gott och ont.

Emelie Berglund medverkar med ”Den vanvettiga tävlingen”, som är en fantastisk skildring av en uppgörelse mellan magi och vetenskap. Inte oväntat spårar det ur.

I ”Häxan och stjärnorna” av Rikard Slapak blir en ung man vän med en häxa. Hon är mycket bättre än sitt förskräckliga rykte.

”Mitt broderade hjärta” (fantasy) av Pia Lindestrand anknyter till ett tema som visserligen är rätt vanligt i noveller, men som aldrig verkar sluta fascinera.

Min egen novell Synvillor (Robert Andersson) handlar som titeln antyder om hur synvillor påverkar några personer som koloniserat en främmande värld.

I ”Vatten” av Thomas Årnfelt snubblar jag lite på de första formuleringarna, men när jag väl kom in i berättelsen och lyckades smälta händelseförloppet är den spännande och originell. MON-184 (Robert Andersson) är min nattsvarta ”reservnovell” om en verkligt ond maskin.

Fredrik Wollentz berättelse ”Att hitta rätt värld” är en drömsk och lite sorgsen historia, medan ”Farväl till en förlorad värld” av Tove Ivarsson kan beskrivas som en hyffsad undergångsberättelse som tyvärr är skriven i referatform. Det förtar en del av suggestionskraft som den annars skulle haft.

”Control Alt Delete” av Camilla Linde gör mig lite entusiastisk. Det är en intensiv och medryckande novell som får mig att tänka på Stephen Kings berättelser. Jag tror det är svårt att skriva så mycket bättre än så här.

Liksom ”den vanvettiga tävlingen” tror jag att även ”Skivinspelningen” av Patrik Centerwall kan räknas till den sällsynta genren steampunk. En man dyrkar en känd sångerska och är inte medveten om att hon bär på en mörk hemlighet. Rätt bra och underhållande och med en twist som jag alltid har gillat i andra sammanhang.

Lite frustrerad blir jag av ”Plikten” av Fredrik F. G. Granlund. Det är en sådan där novell som språkligt och tekniskt är oerhört bra när den beskriver den vackra och betydelsefulla huvudpersonen och målar upp en förtätad och magisk stämning. Tyvärr är det dock som att man redan i inledningsskedet vet hur berättelsen ska sluta. Kanske har jag helt enkelt läst så många noveller att jag blivit allt svårare att överraska.

Dessa noveller hann jag inte läsa, men om jag gör det kanske jag uppdaterar den här texten i efterhand:

”Den som visar vägen” av Fredrik Wollentz

“Elephant stone” av Anders Nilsson

”Doktor Pollobus” vision av Hans Olsson

”Den hemliga lådan” av Robin Karlsson

”Tranoigia” av Anders Nilsson

Sammantaget var antologin ganska bra tycker jag.
Man kan beställa den från bl a Catahya:

http://www.catahya.net/butik.asp

Annonser
Det här inlägget postades i Bok och tidningsrecensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s