Mockingjay part 1 (film)

mockingjay
Betyg: 3
I rollerna: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Donald Sutherland m fl

Efter sin flykt från hungerspelen finner den trasiga Katniss Everdeen att hon blivit en bricka i ett maktspel mellan regimen och det underjordiska bunkerkomplexet distrikt 13. Ledarna för distrikt 13 ser chansen att attackera regimen vidare och kasta in landet i inbördeskrig. De vill att hon ska bli en officiell symbol för upproret och på så sätt underblåsa revolten. Själv ville hon aldrig bli en ledare för en blodig revolt, men kan samtidigt inte blunda för den hänsynslösa grymhet som diktatorn visat mot hennes vänner och de hon älskar. Denna kluvenhet får henne att pendla mellan defaitistisk uppgivenhet och brinnande kampvilja.
Jennifer Lawrence gestaltar inte längre Katniss särskilt bra. Hon överdriver och spelar över på ett sätt som förstör nyanserna. Ändå är det något så genuint mänskligt med hennes pendlande mellan svaghet och styrka att man tycker att det funkar bra ändå. I början stör jag mig dels på det långsamma tempot och dels på de uppstyltade och haltande dialogerna som i mångt och mycket är information snarare än naturligt tal. Bunkerkänslan i distrikt 13 saknas till viss del. I filmen är distrikt 13 inte klaustrofobiskt och ”strukturfascistiskt” på samma vis som i boken.
Efterhand blir filmen dock så spännande att jag glömmer dessa detaljer.
Boken är inte den bästa i serien och i vissa avseenden är filmen faktiskt bättre. Den är inte lika rörig och diffus, och Katniss nervösa sammanbrott har tonats ned.
Scenerna från inbördeskriget är nästan outhärdligt realistiska. Det är brutala massavrättningar av civila, människor som mejas ned av automateld, dånande automatkanoner, och högar av svartbrända lik som kantar utbombade eller brinnande ruinstäder. Bombanfallen dundrar som åska i biosalongen och trots att man borde vara härdad tycker man att det nästan går över gränsen.
Filmen är mörk och tragisk och Francis Lawrences djärvhet när han väljer att gestalta med sådan verklighetsnära realism är kanske värd en viss beundran.

Annons
Detta inlägg publicerades i Filmrecensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s