Ledare: Fantasy en proteströrelse? 2002 Nr 1

Tiderna förändras inte lika snabbt som vi väntar oss. Den globala diktaturen i George Orwells dystra framtidsvision 1984 blev inte verklighet. Nu har år 2001 passerat utan Arthur Clarkes spännande rymdäventyr. Luften gick  ur de storstilade planerna på erövring av rymden när det kalla kriget tog slut.
Ännu finns inga tecken på den omfattande utomplanetariska kolonisering och nybyggaranda som sciencefictionförfattarna drömde om.
Däremot går den elektroniska utvecklingen på jorden allt snabbare. Vi sägs leva i en brytningstid.
Kanske är det just på grund av förändringens otrygghet som våra blickar riktas bakåt mot historien.
Mot dataspelens drömvärldar, mot sagotiden och mot fantasygenren. I fantasyns världar finns fortfarande plats för människan och det mänskliga. Där kan den som tröttnat på otryggheten i den hårda, föränderliga världen få sig en fristad.
När själva världen omkring oss alltmer liknar en roman av Philip K. Dick, är det då så konstigt att science fiction mister sin dragningskraft och blir vardaglig?
Möjligtvis är fantasyns framgångar människans omedvetna revolt mot de ekonomiska och teknologiska drivkrafter som regerar vår värld. I grunden har människan inte förändrats nämnvärt sedan stenåldern. Fortfarande är det de behov som drev oss då, som också dominerar våra liv idag.

Annonser
Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s